top of page

Ilmanvaihto

Raikkaan ja terveellisen sisäilman edellytys on hyvä ja toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihdolla ylläpidetään ja parannetaan sisäilman laatua ilmaa vaihtamalla. Ilmanvaihto hallitsee huoneilman puhtautta, lämpötilaa, kosteutta ja ilman liikettä tulo- ja kierrätysilmaa ohjaamalla.

Huonosti vaihtuva sisäilma on otollinen ympäristö mikrobeille ja homesienille, joten on äärimmäisen tärkeää huolehtia ilmanvaihdosta. Huono sisäilma heikentää jaksamista ja viihtyvyyttä. Työpaikalla heikko ilmanlaatu vähentää tuottavuutta ja tuntuu kotona yleisenä väsymyksenä. Huono sisäilma voi aiheuttaa päänsärkyä, silmien ärsytystä, nuhaa, pitkittynyttä yskää ja astmaoireita. Toimiva ilmanvaihto auttaa ehkäisemään sairauksia ja kosteusvaurioita.

 

Ilmanvaihtojärjestelmän tarkoitus on poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia, kosteutta ja hiilidioksidia sekä johtaa sisälle riittävästi raitista ilmaa. Ilmassa on paljon epäterveellisiä hiukkasia, joiden pääsy hengityselimistöön halutaan estää. Sisäilmasta poistettavia epäpuhtauksia ovat rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöt, ihmisten ja eläinten tuottamat epäpuhtaudet ja ilman mikrobit. Tuloilman suodattaminen ei kuitenkaan takaa täysin puhdasta ilmaa, sillä sisäilmaan kertyy myös suuri määrä hiukkasia itse sisätiloista, mm ihmisistä, lemmikeistä, huonekasveista ja seinämateriaaleista. Tämän vuoksi toimiva ilmanvaihto on erityisen tärkeässä roolissa.

 

Tilojen ilmankosteus kasvaa ihmisten aineenvaihdunnan ja toiminnan seurauksena, kuten pyykinpesun, ruuanlaiton ja suihkussa käynnin vuoksi. Ylipaine työntää ilmankosteutta rakenteisiin altistaen sen näin kosteusvaurioille ja mikrobikasvustoille.

piirrosmerkit_ilmavirrat.png

Ilmavirtojen nimitykset:
1 — Ulkoilma
2 — Tuloilma
3 — Siirtoilma
4 — Poistoilma
5 — Palautusilma
6 — Jäteilma
7 — Kierrätysilma
8 — Sisäilma
9 — Ulkoilma / korvausilma

bottom of page