Piirrosmerkkien viimeksi julkaisu D4 Suomen rakennusmääräyskokoelmassa tuli vuonna 1978, ja vaikka nykyaikaiset CAD-ohjelmistot hoitavat nämä merkinnät laadukkaasti ja oikein, niiden alkuperäinen laatu on vuosien saatossa kärsinyt. Missä siis löytää nämä piirrosmerkit selkeinä ja tarkkoina, ilman kopion kopion haalistumista? Erilaisissa julkaisuissa ja nettisivuilla voi törmätä useiden yritysten puhtaaksi piirtämiin versioihin, mutta nämäkin vaihtelevat laadultaan ja kattavuudeltaan.
Me IVAeris Oy:ssä päätimme ottaa asian omiin käsiimme ja piirtää uusiksi kaikki ilmanvaihtoon liittyvät piirrosmerkit. Julkaisemme nämä merkit tässä oppaassa, jotta sinä, joka teet ilmanvaihtoprojekteihin liittyviä piirustuksia käsin (koska olet todellinen ammattilainen), voit hyödyntää niitä työssäsi. Olkoon nämä merkit sinulle avuksi ja inspiraation lähteenä. Ole hyvä!
Yleistä:
Piirustusten sisältö: Piirustusten tulee olla selkeitä ja yksiselitteisiä. Ei mitään sekavaa sotkua tai ylimääräistä sälää. Käytä vain määräysten mukaisia merkkejä ja symboleja. Jos jokin erikoisempi merkintä on tarpeen, varmista ensin, että sinulla on viranomaisten lupa käyttää sitä.
Värit ja numerot: Käytä värejä ja numeroita selkeyden parantamiseksi. Tärkeintä on, että kaikki olennainen tieto on helposti löydettävissä ja ymmärrettävissä. Selkeys on kaiken A ja O.
Joustavuus: Jos näiden ohjeiden soveltaminen tuntuu haastavalta tai tarpeettoman rajoittavalta, suunnitelmat voi esittää myös eri tavoin, kunhan niille saadaan viranomaisten hyväksyntä. Luovuus on sallittua, mutta sääntöjä on noudatettava.
Piirrosmerkkien tunnistaminen on tärkeä osa työtä ja ammattitaitoa. Tähän oppaaseen on koottu ja digitoitu kattava lista alan piirrosmerkkejä, jotta voit olla varma siitä, että piirustuksesi vastaavat aina korkeinta laatua ja alan standardeja.
Hormikanavan koko ja malli esitetään kokoviitteillä, jotka on merkitty joko kanavan sisälle tai rinnalle janalla. Kanavan muutososaa havainnoidaan kapenevalla palalla. Mikäli kanavan muoto vaihtuu, havainnoidaan muutosta kanavan suuntaisella kolmiolla.
Supistuva hormi: hormi alkaa suorakulmaisella kanavalla, jonka jälkeen kanava supistuu ja malli vaihtuu pyöreäksi kanavaksi.
Bottom line: Nämä ohjeet ovat täällä tekemässä elämäsi helpommaksi. Käytä niitä. Pidä piirustukset selkeinä, yksinkertaisina ja sääntöjen mukaisina, ja sinäkin pääset projektissasi maaliin tyylikkäästi ja tehokkaasti.
WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE
IVAeris Oy
010 206 3000
Kommentare